verticale aardbeienteelt in aquaponics

In onze LED-boerderij telen we kruiden tot 6 hoog. Verticale teelt kan ook onder natuurlijk licht met groeitorens. Vorig jaar probeerden we enkele teelten uit en deze zomer gaan we voor ‘verticale aardbeien’. Geen Urban Smart Farm zonder vissen: onze forelletjes voorzien de rode lekkernijen van meststoffen. Bezoek ons binnenkort op onze nieuwe boerderij (enkel na afspraak).

aardbei torens

Innovatieprijs 2016 – Stem voor ons

Het Innovatiesteunpunt riep ons uit tot ‘Innovatielaureaat 2016’. Stem voor ons en dan worden we misschien dé innovatie van 2016 (publieksprijs). Bezoek deze pagina van het Innovatiesteunpunt, druk ‘stem’ en win misschien zelf een vakantiecheque van ‘Logeren in Vlaanderen’ van 100 euro (vandaar de schiftingsvraag).

Op de pagina vind je ook een leuke video van onze boerderij.

innnovatiecampagne

 

Eerste oogst Tilapia

verse tilapia
We konden het niet laten en namen een voorproefje op onze eerst oogst. We visten even enkele Tilapia in onze containers. Op 5 kilometer van onze eigenste keuken- korte keten, weet je wel. Vier van onze gevinde vrienden gingen de pan in. Gefileerd, even door de bloem met peper en zout. Mooi wit vlees en een milde smaak, beslist een gastronomische allemansvriend.

Slimme stadsboerderij draait op twee containers

De Standaard. Op de site van de Gentse Oude Dokken bruist het in de zomer  van  de  activiteiten,  maar daarbuiten blijft het een desolate en ongure plek. Niet meteen de plaats waar je een landbouwbedrijf verwacht. Toch is het hier dat Pascal De Bondt en Kenny Vandenbroucke gestart zijn met hun stadsboerderij Urban Smart Farm. Geen velden of serres te zien, alleen twee containers en buiten nog een kleinere  proefopstelling.‘De opstelling is niet groot, maar technologisch  heel  intensief’,  zegt  De Bondt.

Lees het volledige artikel in De Standaard hier: Slimme stadsboerderij op 2 containers

Aquaponics groeitorens

aquaponics groeitorens
Laat even de zon los op onze groeitorens en je krijgt meteen schitterende resultaten. Tatsoi, bloedzuring, mosterdblad, sla en boerenkool doen het goed in ons verticaal aquaponics teeltsysteem. Nieuwsgierig? Kom een kijkje nemen op DokGent elke zondag van augustus. We geven elk uur rondleidingen buiten en binnen.

Stadslandbouw op zonne-energie

We zetten een grote stap richting duurzaamheid en draaien voortaan op zonne-energie. Het is onze ambitie om klimaatneutraal kruiden, vissen en schaaldieren te produceren en te verdelen. Dankzij een mooie samenwerking met een bevriend startend bedrijf zullen we binnenkort ook kruidenteelt integreren in de constructie op het dak.
urban smart farm solar power

Insecten als visvoer

Onze zoektocht naar duurzaam visvoer bracht ons bij de Zwarte Wapenvlieg. In ons aquaponics opzet spelen de larven van de black soldier fly een cruciale rol: ze zorgen voor duurzame proteïnen, zijn goed verteerbaar en zetten groentenafval om in visvoer. Je kan de larven gedroogd of vers gebruiken en combineren met andere duurzame ingrediënten. Op de foto zie je een handjevol gedroogde insectenlarven.

black soldoer fly aquaponics