Aquafin en Smart Farmers koppelen aquaponics aan waterzuivering

water spat aquaponics
Hoe kun je extra zuinig omspringen met water in stadslandbouw? Dat kan je doen door aquaponics te koppelen aan een waterzuiveringsinstallatie. Zoals aangekondigd verhuist de Urban Smart Farm en zetten we een nieuwe stap richting circulaire economie. Smart Farmers en Aquafin bestuderen welke energie en grondstoffen je kan recuperen uit een waterzuiveringsinstallatie om er vissen en planten mee te telen. Onze Urban Smart Farm pilootinstallatie krijgt een make over en verhuist binnenkort naar de terreinen van Aquafin in Gent.

Urban Smart Farm verhuist: op naar aquaponics 2.0

usf-on-the-move
We waren al te gast met onze aquaponics boerderij op Dok Gent en bedrijvencentrum De Punt. Smart Farmers verhuist en verbouwt haar Urban Smart Farm. We gaan een stap verder richting circulaire economie. Dat doen we door de aquaponics cirkel te perfectioneren en verder aan te sluiten op stedelijke grondstoffen. Stay tuned!

Forel op Smart Farmers wijze

Hoe bereid je forel van eigen (Gentse) teelt? Vul de buikholte van de forel met verse kruiden en citroen. Bak de vis op zijn vel in wat olie en boter, kruid voor of tijdens het bakken met peper en zout. Gaar daarna verder in de oven met eventueel wat verse boter. Wil je de forel koud serveren? Giet het vocht uit de braadslee maar laat de kruiden de vis verder ‘aromatiseren’ in de koelkast. Wij serveerden onze forelletjes op een blaadje shiso uit onze aquaponics boerderij. Bestrooiden met zout en peper en presenteerden met een partje citroen.

forel-op-bord-smart-farmers

verticale aardbeienteelt in aquaponics

In onze LED-boerderij telen we kruiden tot 6 hoog. Verticale teelt kan ook onder natuurlijk licht met groeitorens. Vorig jaar probeerden we enkele teelten uit en deze zomer gaan we voor ‘verticale aardbeien’. Geen Urban Smart Farm zonder vissen: onze forelletjes voorzien de rode lekkernijen van meststoffen. Bezoek ons binnenkort op onze nieuwe boerderij (enkel na afspraak).

aardbei torens

Innovatieprijs 2016 – Stem voor ons

Het Innovatiesteunpunt riep ons uit tot ‘Innovatielaureaat 2016’. Stem voor ons en dan worden we misschien dé innovatie van 2016 (publieksprijs). Bezoek deze pagina van het Innovatiesteunpunt, druk ‘stem’ en win misschien zelf een vakantiecheque van ‘Logeren in Vlaanderen’ van 100 euro (vandaar de schiftingsvraag).

Op de pagina vind je ook een leuke video van onze boerderij.

innnovatiecampagne

 

Eerste oogst Tilapia

verse tilapia
We konden het niet laten en namen een voorproefje op onze eerst oogst. We visten even enkele Tilapia in onze containers. Op 5 kilometer van onze eigenste keuken- korte keten, weet je wel. Vier van onze gevinde vrienden gingen de pan in. Gefileerd, even door de bloem met peper en zout. Mooi wit vlees en een milde smaak, beslist een gastronomische allemansvriend.

Slimme stadsboerderij draait op twee containers

De Standaard. Op de site van de Gentse Oude Dokken bruist het in de zomer  van  de  activiteiten,  maar daarbuiten blijft het een desolate en ongure plek. Niet meteen de plaats waar je een landbouwbedrijf verwacht. Toch is het hier dat Pascal De Bondt en Kenny Vandenbroucke gestart zijn met hun stadsboerderij Urban Smart Farm. Geen velden of serres te zien, alleen twee containers en buiten nog een kleinere  proefopstelling.‘De opstelling is niet groot, maar technologisch  heel  intensief’,  zegt  De Bondt.

Lees het volledige artikel in De Standaard hier: Slimme stadsboerderij op 2 containers